Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.
Et Bundkort (også kaldet motherboard) fungere som computerens ”nervesystem”, idet bundkortet forbinder alle de andre komponenter i systemet, så de kan kommunikere med hinanden.
Bundkortet er altså en essentiel komponent i et computersystem som tillader processor (CPU), fysisk hukommelse (RAM) og virtuel hukommelse (HDD/SSD) at sende data imellem hinanden. Grafikkortet sidder også på bundkortet, ofte tilsluttet via den moderne og lynhurtige udvidelses slot PCI-e (Peripheral Component Interconnect Express)
De fleste hardwarekomponenter tilsluttes bundkortet direkte via forskellige fatninger (sockets), slots, porte og grænseflader (interfaces).
Eksterne hardwareenheder såsom mus, tastatur, printer og andre USB-enheder kan tilsluttes bag på bundkortet i de passende porte på indput/output panelet. Disse er dog ofte blevet forlænget til porte som er placeret på forsiden af kabinettet, så de er lettere tilgængelige.
Bundkort findes i flere forskellige størrelser og varianter (ofte kaldet formfaktor). De mest almindelige standarder er Mini-ITX, Micro-ATX/mATX, ATX, E-ATX (extended ATX) og XL-ATX.
De små bundkort, som for eksempel Mini-ITX (17 × 17 cm) og Micro-ATX (24,4 × 24,4 cm) er praktiske hvis man ønsker at bygge en lille og let computer, som ikke optager så meget plads or er nem at transportere. Dog skal man være opmærksom på at Mini-ITX og Micro-ATX ofte er meget begrænsede i forhold til antallet af tilslutningsmuligheder.
ATX står for Advanced Technology eXtended og er den mest udbredte formfaktor af de ovennævnte standarder, når det kommer til konventionelle desktop computere. Kortene har en størrelse på 30,5 × 24,4 cm og besidder et gennemsnitligt antal af tilslutningsmuligheder.
Ud af de nævnte bundkort er E-ATX (extended ATX) og XL-ATX de fysisk største kort, med dimensioner på henholdsvis 30,5 × 33 cm og 34.5 cm x 26.2 cm. Disse kort anvendes som regel i servere og har ofte mulighed for at køre med mere hukommelse (RAM) og mere end en processor (CPU)so
Når man vælger et bundkort er det vigtigt at man tager højde for de andre hardwarekomponenter som man ønsker at anvende i systemet. Komponenterne skal altså passe sammen og selvom grafikkort og harddiske ofte passer til de mest almindelige bundkort, er det en anden sag når man kommer til processor (CPU) og den fysiske hukommelse (RAM).
Her er det vigtigt at beslutte om man vil lave et Intel eller AMD (Advanced Micro Devices) system, da de bruger forskellige sockets til deres processorer (CPU’er) og derfor ikke er kompatible med hinanden.
Kilde: